Tartı Aletleri Periyodik Muayenesi (Damga/Mühür)


A-GENEL

4 Eylül 2013 tarihinde; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği kapsamında ilk yetkilendirilmiş kuruluş olan Neomet, deneyimli ekibi ve yaygın ağı ile 01.01.2014 tarihi itibari ile bu sektörde de hizmet vermeye başlayacaktır.

Tartı aletlerinin periyodik muayenesi için her yılın Ocak ayının başından Şubat ayının son gününün mesai bitimine kadar Yetkili Muayene Servisine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Muayene işlem sırası için aşağıda yer alan C- Maddesini inceleyebilirsiniz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıtarafından ilk muayenesi yapılarak damgalanan/damgalatılan ve satışa sunulan teraziler kullanabilir. İlk muayene damgası bulunmayan ölçü tartı aletlerini almak, satmak, kullanmak ve işyerinde bulundurmak yasaktır.

Muayene ve damgalama işlemleri Neomet Kalibrasyon laboratuvarında veya yerinde yapılabilmektedir.

Bu Yönetmelik, 7/8/2008 tarihli ve 26960 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ölçü Aletleri Yönetmeliği (2004/22/AT) ve 9/3/2007 tarihli ve 26457 sayılı Resmî 26457 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otomatik Olmayan Tartı Aletleri Yönetmeliği (2009/23/AT) kapsamına giren tartı aletleri ile diğer tartı aletlerini kapsar.

İlgili Yönetmelik 11/1/1989 tarihli ve 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ile 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır. Bu Yönetmeliğin amacı; tartı aletlerinin muayene işlemleri ile bu muayeneleri yapanlar ve tartı aletlerini kullananların görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemektir.

Tartı aletlerinin piyasaya arzından sonraki bu Yönetmelik kapsamındaki muayene işlemlerinin yaptırılmasından kullanıcı sorumludur.

Ticari olarak kullanımda olan tüm tartı aletleri; ilk muayene periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi muayenelerine tabi tutulur.


B- Kanun ve Yönetmelikler

1- Ölçüler ve Ayar Kanunu

2- Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun

3- Ölçü Aletleri Yönetmeliği (2004/22/AT)

4- Otomatik Olmayan Tartı Aletleri Yönetmeliği (2009/23/AT)

5- Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği

6– Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damga Ücret Yönetmeliği


C- Muayene için yapılacak işlem sırası
C1- Muayenesi yapılacak tartı aletinin/aletlerinin belirlenmesi

1.1- I inci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri için

1.2- II inci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri için

1.3- Çıktı verebilme veya başka elektronik aletleri bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerinden maksimum kapasitesi 5 kilograma kadar olanlar (5 kilogram dahil)

1.4- Çıktı verebilme veya başka elektronik aletleri bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerinden maksimum kapasitesi 5 kilogram-50 kilogram arası olanlar (50 kilogram dahil)

1.5- Çıktı verebilme veya başka elektronik aletleri bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerinden maksimum kapasitesi 50 kilogram-350 kilogram arası olanlar (350 kilogram dahil)

1.6- Çıktı verebilme veya başka elektronik aletleri bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerinden maksimum kapasitesi 350 kilogram-1500 kilogram arası olanlar (1500 kilogram dahil)

1.7- Çıktı verebilme veya başka elektronik aletleri bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletlerinden maksimum kapasitesi 1500 kilogram-2900 kilogram arası olanlar (2900 kilogram dahil)

1.8- Otomatik tartı aleti – Otomatik kütle belirleme terazileri

1.9- Otomatik tartı aleti -Otomatik gravimetrik dolum terazileri için

1.10- Otomatik tartı aleti -Kesintili toplayıcılar

1.11- Otomatik tartı aleti -Sürekli toplayıcılar


C2- Tartı Aletleri Beyannamesinin Doldurulmas
C1- Muayenesi yapılacak tartı aletinin/aletlerinin belirlenmesi

( Tartı Aleti Muayenesi Başvuru Formu)

Not: Beyannamenin çıktısının alınarak doldurulduktan sonra imza ve kaşeli halinin info@neokalibrasyon.com adresine e-posta ile gönderilmesi veya 0 232 479 38 39 no’lu faksa iletilmesi gerekmektedir.

C3- Muayene Süreci : Tartı aletlerinin muayenesi güncel yasal ve mevzuat şartları gereğince yerinde veya Neomet laboratuvarında gerçekleştirilir.

C4- Damgalama Süreci : Yapılan muayene sonrası uygun bulunan tartı aletleri Yetkili Muayene Servisince damgalanır. Fiziki özellikleri veya hassasiyeti bakımından damgalanmaya uygun olmayan tartı aletleri için, Yetkili Muayene Servisince damga yerine geçen belge düzenlenir. Bu belge daha sonraki muayenelerde ilgililere ibraz edilmek üzere tartı aletinin kullanıcısı tarafından muhafaza edilir. Muayene sonrası uygun bulunmayan tartı aletleri ile ilgili olarak cihaz kullanıcısı tespit edilen uygunsuzluğu giderdikten sonra tekrar Yetkili Muayene Servisine başvurur.

C5- Raporlama : Periyodik, stok veya tamir sonrasındaki ilk muayenesi yapılarak damgalanan her bir tartı aleti için muayeneyi yapanlarca iki adet muayene kartı düzenlenir, muayene kartlarından biri kullanıcıda diğeri de muayeneyi yapanlarca muhafaza edilir.

D- Yetkili Personel: Uzman teknik personelimiz, sektörel eğitimlerinin yanı sıra Bakanlık tarafından verilen eğitimleri tamamlamış ve yetki belgelerini almıştır. Neomet, yetkili servis personeli ile mobil hizmet verebilmektedir.

F- Fiyat Listesi: Damgalama için muayene bedelleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili Yönetmelikte belirlenmiştir. Belirtilen fiyatlar Neomet adresine getirilen tartı aletlerinin muayenesi için geçerlidir.

Damgalama ücretleri için tıklayınız. (2017 Fiyat Listesi)